Eigenschappen Robinia hout

 

Botanische naam
Robinia pseudoacacia
Familie
Leguminosae (Papilionaceae)
Groeigebied
Noord-Amerika, aangeplant in Europa, Azië, Noord-Afrika en Nieuw-Zeeland. Het bij ons gebruikte hout komt voornamelijk uit aanplant (± 1950) uit Hongarije.
Boombeschrijving
Hoogte maximaal 25-30 m. De rechte, vaak gedraaide of gegroefde stam heeft een gemiddelde stamdiameter van 0,6(-0,9) m. De boom heeft verder de neiging zich vlak boven de grond te vertakken, wat een korte takvrije stam oplevert en de leverbare afmetingen beperkt.
Aanvoer
Zaaghout en gekantrecht hout
Houtbeschrijving
Kleur van het kernhout is licht geelgroen tot bruingroen, die na blootstelling aan licht goudbruin wordt. Het kernhout steekt scherp af tegen het ongeveer 10-20 mm brede grijsgele spint. In het hout van oudere bomen kunnen donkere aderen en strepen voorkomen, wat het gebruik voor decoratieve toepassingen beperkt. Robinia is ringporig en dit geeft dus ook op het dosse vlak een opvallende tekening. Door stomen verandert de kleur van licht geelbruin naar donkerbruin. Acacia heeft een hoog looistofgehalte, waardoor metalen in contact met robinia snel corroderen. Uit testen is verder gebleken dat robinia relatief langzaam water opneemt en relatief snel water afstaat. Voor geveltimmerwerk betekent dit dat het hout droog blijft.
Houtsoort
loofhout
Draad
Meestal recht
Nerf
Matig grof tot grof
Volumieke massa
(540-)720- 740-800(-860) kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 900-1200 kg/m3
Werken
Middelmatig tot groot
Drogen
Langzaam. Voorzichtig drogen in verband met de neiging tot vervormen.
Bewerkbaarheid
Er is een merkbaar verschil in bewerken van het zachte vroeg hout en het harde laathout. Gevingerlast / gelamineerd/gerepareerd robinia voor kozijnen kan vrij goed worden bewerkt, vanwege de reparaties hierin is transparante afwerking niet mogelijk. Robinia laat zich goed draaien en polijsten. Houtstof van vers robinia kan dan ook slijmvliezen irriteren van daarvoor gevoelige personen.
Spijkeren en schroeven
Voorboren aanbevolen. Vanwege het hoge looistofgehalte in robinia (tot 26%) wordt voor duurzaam werk in buitentoepassingen rvs-verbindingsmateriaal aanbevolen. Indien het in contact met met ijzer komt ontstaat blauwzwarte verkleuring op het hout en in contact met koper of messing lichtbruine verkleuring.
Lijmen
Goed
Buigen
Zeer goed
Oppervlakafwerking
Goed, maar beitsen kan problemen opleveren
Duurzaamheid
Schimmels 1-2. Termieten D. Robinia staat ook bekend als één van de duurzaamste houtsoorten van Europa. Het heeft een zeer hoge weerstand tegen aantasting door insecten.
Sterkteklasse
Robinia is bij een beperkte proef in 2000, volgens NEN 5498:1997 ingedeeld in sterkteklasse K30. De bij robinia behorende visuele sorteercriteria betreffen het kwastaandeel van ten hoogste 0,3 en het draadverloop van ten hoogste 1:10. Zie voor de overige toelaatbare onvolkomenheden bij de toepassingscategorieën de Nederlandse praktijkrichtlijn NPR 5493; 1999, Kwaliteitsrichtlijnen voor loofhout in waterbouwkundige werken. De verwachting is dat bij een groter aantal proeven indeling in een hogere sterkteklasse haalbaar is.
Impregneerbaarheid
Kernhout 4. Spint 1
Bijzonderheden
De Robinia wordt ten onrechte acacia genoemd. Echte acacia’s, hoewel van dezelfde botanische familie Leguminosae (Mimosaceae), groeien voornamelijk in de tropen en subtropen. Robinia is dan ook het duurzaamste hout dat in ons klimaat groeit. Het is daarom jammer dat het slechts in relatief geringe hoeveelheden en in kleine afmetingen wordt aangeboden, zodat het algemeen toepassen ervan niet mogelijk is. Robinia zou namelijk een goed alternatief zijn voor bepaalde duurzame tropische houtsoorten. In Noord-Amerika wordt robinia dan ook weinig gebruikt, doordat vrijwel alle bomen zijn aangetast door de Robinia boorderkever. Deze gaat zo grondig vernielend te werk dat zelden bomen met foutvrij hout wordt aangetroffen. Boorderresistente variëteiten worden ontwikkeld. Robinia in contact met cement of beton zal het uitharden hiervan vertragen.
Toepassingen
Constructiehout, gelamineerde liggers, gelamineerde kozijnen, gelamineerde wisseldwarsliggers, carrosseriebouw, waterbouw (brugonderdelen, damwand, beschoeiingen), land- en tuinbouw (fruitboompalen, afrasteringspalen, wijnstokken), wijnvaten, tuin- en straatmeubilair, vlonders, deuvels, wagenbomen, spaken, velgen, laddersporten, sjoelbakschijven, tandwielen, rongen en naven in de molenbouw, trommelstokken, kammen, oliepersen, gereedschapsstelen, slaglatten, draaiwerk, binnenbetimmeringen, meubelen, parket. In oude Engelse meubelen werd robinia toegepast dat dat men toen fraaier vond dan satijnhout. Blootstelling aan licht en lucht verdiept namelijk de kleur. Verder ook voor spaanplaat, board en emballage.
Kwaliteitseisen
Robinia is genoemd in de KVT’95, Kwaliteit van houten gevelelementen. Dit betekent dat met robinia kozijnen met KOMO-productcertificaat kunnen worden vervaardigd. Kortom acacia voldoet aan de eisen genoemd in de beoordelingsrichtlijn (BRL) 2908/01, Houten deuvels.
Fysisch-Mechanische eigenschappen
Duurzaamheid schimmels:

Praktijkervaring en veldonderzoek 1-2 

Duurzaamheid insecten
Volumieke massa (range)  540-860 kg/m³
Krimpcoëfficient radiaal  %
Krimpcoëfficient tangentiaal  %

Hardheid (Janka) – kops 7060 N

Hardheid (Janka) – langsvlak  7550 N
Sterkteklasse  D30

Kwaliteitsklasse Europees NPR 5493

(test) E_modulus  14200 N/mm²

E-modulus evenwijdig (rep) 10000 N/mm²

E-modulus loodrecht (rep) 640 N/mm²

Buigsterkte (test) 133 N/mm²

Buigsterkte (rep) 30 N/mm²

Druksterkte evenwijdig (test) 71 N/mm²

Druksterkte evenwijdig (rep) 23 N/mm²

Druksterkte loodrecht (rep) 8 N/mm²

Treksterkte evenwijdig (rep) 18 N/mm²

Treksterkte loodrecht (rep)  0.6 N/mm²